8 leggyakoribb téma

Tudta ezeket a teázás szokásával kapcsolatban?

Az alábbiakban a teázással, magával a teakultusszal és a teaivással kapcsolatban olvashat érdekességekről, kevésbé ismert tényekről! 

A teát állítólag a gyógynövényekért is rajongó Szen Nung kínai császár fedezte fel mintegy 5000 évvel ezelőtt.

A tea a kaméliafélék családjába tartozó, délkelet-ázsiai eredetű örökzöld cserje. Sima, fényes, ovális levelei vannak.

I. Erzsébet királynő uralkodása idején jutott el először a tea Angliába, amikor a Kelet-indiai Társaság tengerészei néhány csomag tealevelet vittek magukkal Kínából ismerőseik számára.

Angliában eleinte főzelék-félének tartották – a leveleket megfőzték, a levet kiöntötték, s nem mondhatni, hogy nagy sikert aratott. Annál inkább később, amikor helyes elkészítésére rájöttek…

Az 1700-as évek elején már több mint 500 olyan kávéház volt Londonban, ahol teát is árusítottak; ugyanekkor csökkenni kezdett az alkoholfogyasztás.

Anna bedfordi hercegnő az 1800-as évek elején vezette be a délutáni tea szokását, hogy így enyhítse ebéd és vacsora közötti éhségét. Ugyanekkor találta ki Sandwich negyedik grófja, aki még a főétkezés kedvéért sem akart felállni a kártyaasztaltól, a két szelet kenyér közé tett töltelékből álló harapnivalót – a róla elnevezett szendvicset.

Nagy-Britanniában az eltelt idő óta tea rendkívül népszerű ital, még ma is a lakosság teljes folyadékfogyasztásának több mint 40%-át teszi ki.

A tea körül számos babona szövődött. A küszöbre szórt tealevelekről például azt mondják, hogy távol tartják a háztól az ártó szellemeket és a szegénységet.

A hivatásos teakóstolók nemcsak ízlelnek és szagolnak, hanem fülelnek is: meghallgatják, hogy elmorzsolva milyen hangot adnak a levelek, és ebből állapítják meg, mennyire szárazak.

Thomas Sullivan New York-i kereskedő 1904-ben selyemzacskóba csomagolva küldött szét az érdeklődőknek teafüvet, és ezzel véletlenül feltalálta a filteres teát.

Hogy a teát tejjel vagy anélkül isszák-e, ízlés kérdése: Az angolok többsége tejet tesz a fekete teába, mérsékelendő a fanyar mellékízt. Jobb előbb a tejet a csészébe önteni, mert így könnyebben elkeveredik a teával; ha a tejet a kiöntött teához adjuk hozzá, a kicsapódó csersav elszínezi a csészét.

Gondolná, hogy a  tea citrommal való ízesítése orosz eredetű szokás? – Pedig az!

A legjobb teáskannák égetett agyagból, porcelánból vagy üvegből készülnek, ezek ugyanis jobban tartják a hőt az ezüstnél és a rozsdamentes acélnál. Az alumínium- és öntöttvas kannák nem jók, mert mellékízt adnak a teának.

A teáskannát melegíteni kell, hogy a teafűbe öntött víz, ameddig csak lehet, forrponton maradjon.
A makacs teafoltok eltávolításához áztassuk a teáskannát egy órára forró vízbe, amelyhez előzőleg egy evőkanálnyi szódabikarbónát is kevertünk.

India adja a világ teatermelésének mintegy 30%-át. Az ország fő teatermő vidéke a Himalája déli lejtői és a Bengáli-öböl között elterülő Asszám szövetségi állam.

A világos színű, finom ízű Darjeeling (ejtsd: darzsiling) teát a Hiijialája előhegyeiben, 2000 m felett termesztik. Széles körben a teák „pezsgőjének” tartják ezt a fajtát. Az Earl Grey tea jellegzetes aromája a bergamottolajtól származik.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]