8 leggyakoribb téma

6 pontban a fekete bodzáról

A kő- és bronzkori lelőhelyeken talált bodzamagok azt bizonyítják, hogy a bodzát már a történelem előtti időkben is felhasználhatták. A görög orvostudomány hashajtó és vizelethajtó hatást tulajdonított a növénynek: leveleit szájon át epehajtóként, külsőleg gyulladásgátlásra, gyökerét menstruációs panaszok enyhítésére és mérgek ellenszereként használták.

A középkorban Bingeni Szent Hildegard a sárgaság ellen bodzalevelek kivonatát tartalmazó fürdőt javasolt.
A 19. század végén az orvosok a friss virágoknak vízhajtó hatást tulajdonítottak, szárított állapotban megfázás és influenza ellen ajánlották.

A fekete bodza, latinul  ‘Sambucus nigra L.’, az egyik, ha nem a legismertebb bodzafajta. Egyesek a loncfélék (‘Caprifoliaceae’) családjába sorolják.

1. Botanikai leírás

Az általában 3-5 m magas cserje vagy fácska elérheti akár a 10 m-es magasságot is. Lombhullató, összetett levelei 5-7 levélkéből állnak, törzse és ágainak belseje fehér, puha állományú. Apró, fehér és illatos virágai bogernyőt képeznek. Termése apró, gömbölyű, fekete csonthéjas bogyó.
Mifelénk, a Kárpát-medencében is igen elterjedt, az itt élők évszázadok óta alkalmazzák.

2. Népszerű alkalmazásabodza-32

  • Forrázat (elkészítési ideje 10 perc): egy liter vízhez 10 g szárított virágot kell adni. Naponta öt csészével ajánlott vízhajtásra, reumára és meghűlés ellen.
  • A termés főzete (elkészítési ideje 15 perc): egycsészényi (1,5 dl) vízhez vagy tejhez 30 g termés szükséges. Naponta az étkezések előtt egy csészével hashajtóként, illetve vizeletképződés serkentésére javasolják.
  • A kéreg főzete: egy liter vízhez 20 g szükséges. Addig kell főzni, amíg a folyadék fele el nem párolog. Naponta három csészével fogyasztandó vízhajtóként.

3. Felhasznált rész  

A virágzatokat virágzás idején, májustól júliusig gyűjtik, és gyékényfonaton gyorsan szárítják. A termést érett állapotában gyűjtik (ősszel). A szürke kéreg alatti zöldes színű kéregrészt tavasszal vagy ősszel gyűjtik és szárítják.

4. Hatóanyag

A fekete bodza virágzata ásványi anyagokban, különösen káliumban igen gazdag (8-9%). Klorogénsavat, flavonoidokat és kis mennyiségben illóolajat és nyálkát tartalmaz. A termésben cukrok, citrom- és almasav, flavonoidok és antocianinok, cseranyagok, vitaminok (az A-vitamin pro-vitaminja és C-vitamin) találhatók. A kéreg hatóanyag-tartalma a virágzatéhoz hasonló.

5. Igazolt farmakológiai hatása            

A virágok vizes kivonata serkenti a vizeletképződést. Állatkísérletekkel igazolták, hogy fokozza a nátrium kiválasztását. Alkoholos kivonatának ilyen hatása nincs. A levelek vízhajtó és izzasztó tulajdonsága egyaránt bizonyított.

6. Felhasználási javallat         

Virágát, termését és kérgét vízhajtóként és izzasztószerként ajánlják vizelet-visszatartás, meghűlés és influenza esetén. Emellett az emésztés és a veseműködés serkentésére is javasolják. Termése enyhe hashajtó hatású.
Az előírt és javasolt felhasználás mellett nincs szükség különösebb óvintézkedésekre, kivéve hiperkalémia (túl magas káliumszint a vérben) esetén.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]